ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη, οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει, εκτός των άλλων, και τις φαρμακευτικές δράσεις του ελαιόλαδου. Το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά και θεωρούνταν και φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες. Και όχι μόνο αυτό, είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ, που γνώριζαν, ποιος τύπος λαδιού, έχει περισσότερες δραστικές φαρμακευτικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας, και ποιος όχι. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες... Ήδη στις ΗΠΑ, το λάδι βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο, ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που διαθέτει το πολύτιμο, εθνικό μας προϊόν. Μελέτη ελληνικής, ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αθήνας, που ξεκίνησε με κίνητρο τις αναφορές στις φαρμακευτικές ιδιότητες του λαδιού στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στις ιδιότητες που αναφέρονται στις μετέπειτα λαϊκές παροιμίες, απέδειξε ότι το ελαιόλαδο, εκτός από τις αντιοξειδωτικές, νευροσπαστικές, καρδιοπροστατευτικές και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που διαθέτει, διαθέτει και 2 ουσίες που επιδρούν καθοριστικά υπέρ της υγείας μας. Την ουσία ελαιοκανθάλη. Μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εφάμιλλη με εκείνες που περιέχουν τα σύγχρονα φάρμακα. Και την ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου. Δηλαδή, το ελαιόλαδο έχει και αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, απίστευτα ισχυρές. Και μην σας κάνει εντύπωση, όλοι έχουμε γευτεί την... ελάιοκανθάλη. Είναι η ουσία που ευθύνεται για το κάψιμο που νιώθουμε στον λαιμό, όταν καταπίνουμε φρέσκο, «ωμό» λάδι. Οι έμπειροι ελαιοκαλλιεργητές μάλιστα, καταλαβαίνουν ότι ένα λάδι είναι καλό, από αυτό το κάψιμο. Ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής φαρμακογνωσίας, κ. Προκόπης Μαγιάτης και η συνεργάτιδα του κ. Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησαν έρευνα σε 150 δείγματα ελαιόλαδου, σχεδόν από ολόκληρη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αττική, τη Βοιωτία την Εύβοια, τη Χαλκιδική, τα νησιά του Ιονίου, την Πρέβεζα τη Θάσο και τη Λέσβο. Ανέλυσαν επίσης δείγματα από ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το συμπέρασμα ήταν, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι, της Κορωνέικης ελιάς, είναι αρκετά υψηλή. Επίσης η ποσότητα των ουσιών αυτών μέσα στο λάδι της Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο. Η μελέτη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη γευστική ποιότητα του λαδιού, αλλά μόνο την προοπτική αξιοποίησης του, ως προς τον προστατευτικό, φαρμακευτικό χαρακτήρα του λαδιού. «Είναι βέβαιο ότι και άλλες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτουν παρεμφερή χαρακτηριστικά στο λάδι τους. Μεμονωμένα δείγματα από Λακωνία, Θάσο και Κρήτη, έδειξαν τέτοια δυναμική.» τονίζει ο κ. Μαγιάτης. Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδα, κατάληξε χαρακτηριστικά: «Όνειρο μας είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού κέντρου Ελαιόλαδου, που θα ασχολείται με τη μελέτη του Ελληνικού λαδιού και τη συνεισφορά του στην υγεία του ανθρώπου» Εξάλλου όπως λένε, δεν είναι μακριά η ημέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου..

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Στην αρχαία Ελλάδα, όταν ήκμαζαν, η φιλοσοφία, τα μαθηματικά, η γεωμετρία, και γεννιόταν η ιατρική επιστήμη, οι άνθρωποι είχαν εντοπίσει, εκτός των άλλων, και τις φαρμακευτικές δράσεις του ελαιόλαδου. Το λάδι κατείχε ξεχωριστή θέση στη διατροφή, αλλά και θεωρούνταν και φάρμακο από τους αρχαίους Έλληνες. Και όχι μόνο αυτό, είχαν εμβαθύνει τόσο πολύ, που γνώριζαν, ποιος τύπος λαδιού, έχει περισσότερες δραστικές φαρμακευτικές ιδιότητες στην προστασία της υγείας, και ποιος όχι. Σήμερα 2.500 χρόνια μετά, ο κόσμος ανακαλύπτει πάλι αυτές τις ιδιότητες...

 Ήδη στις ΗΠΑ, το λάδι  βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων, καθώς οι επιστήμονες ανακαλύπτουν όλο και περισσότερο, ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες που διαθέτει το πολύτιμο, εθνικό μας προϊόν.

Μελέτη ελληνικής, ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αθήνας, που ξεκίνησε με κίνητρο τις αναφορές στις φαρμακευτικές ιδιότητες του λαδιού στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και στις ιδιότητες που αναφέρονται στις μετέπειτα λαϊκές παροιμίες, απέδειξε ότι το ελαιόλαδο, εκτός από τις αντιοξειδωτικές, νευροσπαστικές, καρδιοπροστατευτικές και πλήθος άλλων ιδιοτήτων που διαθέτει, διαθέτει και 2 ουσίες που επιδρούν καθοριστικά υπέρ της υγείας μας. Την ουσία ελαιοκανθάλη. Μια ουσία με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, εφάμιλλη με εκείνες που περιέχουν τα σύγχρονα φάρμακα. Και την ελαιασίνη, που είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιόλαδου. Δηλαδή, το ελαιόλαδο έχει και αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, απίστευτα ισχυρές.

Και μην σας κάνει εντύπωση, όλοι έχουμε γευτεί την... ελάιοκανθάλη. Είναι η ουσία που ευθύνεται για το κάψιμο που νιώθουμε στον λαιμό, όταν καταπίνουμε φρέσκο, «ωμό» λάδι. Οι έμπειροι ελαιοκαλλιεργητές μάλιστα, καταλαβαίνουν ότι ένα λάδι είναι καλό, από αυτό το κάψιμο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής φαρμακογνωσίας, κ. Προκόπης Μαγιάτης και η συνεργάτιδα του κ. Ελένη Μέλλιου, πραγματοποίησαν έρευνα σε 150 δείγματα ελαιόλαδου, σχεδόν από ολόκληρη την Ελλάδα, από την Πελοπόννησο, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Αττική, τη Βοιωτία την Εύβοια, τη Χαλκιδική, τα νησιά του Ιονίου, την Πρέβεζα τη Θάσο και τη Λέσβο. Ανέλυσαν επίσης δείγματα από ελαιόλαδο από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Το συμπέρασμα ήταν, ότι η ποσότητα των αντιφλεγμονωδών ουσιών στο λάδι, της Κορωνέικης ελιάς, είναι αρκετά υψηλή. Επίσης η ποσότητα των ουσιών αυτών μέσα στο λάδι της Μεσσήνης είναι πολύ υψηλότερη από το μέσο όρο.

Η μελέτη αυτή σε καμία περίπτωση δεν αφορά τη γευστική ποιότητα του λαδιού, αλλά μόνο την προοπτική αξιοποίησης του, ως προς τον προστατευτικό, φαρμακευτικό χαρακτήρα του λαδιού. «Είναι βέβαιο ότι και άλλες περιοχές της Ελλάδας, διαθέτουν παρεμφερή χαρακτηριστικά στο λάδι τους. Μεμονωμένα δείγματα από Λακωνία, Θάσο και Κρήτη, έδειξαν τέτοια δυναμική.» τονίζει ο κ. Μαγιάτης.

Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδα, κατάληξε χαρακτηριστικά: «Όνειρο μας είναι η δημιουργία ενός πανεπιστημιακού κέντρου Ελαιόλαδου, που θα ασχολείται με τη μελέτη του Ελληνικού λαδιού και τη συνεισφορά του στην υγεία του ανθρώπου»

Εξάλλου όπως λένε, δεν είναι μακριά η ημέρα που θα δούμε επεξεργασμένα ελαιόλαδα να περνούν το κατώφλι του φαρμακείου..

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

CRETAN EXTRA VIRGIN OLIVE OIL ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΧΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΆ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΑΣ. ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΓΟΥΡΈΛΑΙΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔO - ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΛΑΜΠΑΝΤΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝA ΜΠΟΥΚΑΛΙA ΤΩΝ 250 ML - 500 ML - 750 ML - 1 Lt ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Τα ελαιόλαδα, μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις των πελατών με τους εξής τρόπους : Με βυτιοφόρα ΙΝΟΧ διεθνών μεταφορών ειδικά για την μεταφορά ελαιολάδου . Σε flexi tank (σε container) ειδικά για την μεταφορά ελαιολάδου. Σε βαρέλια ειδικά για την μεταφορά ελαιολάδου Περισσότερες πληροφορίες Τμημα πωλησεων 0030 2811117934 - 0030 6907793443 Ηρακλειο κρητης - Γαζι Website www.cretanextravirginoliveoil.com Email: cretaextraoliveoil@gmail.com Email: info@cretanextravirginoliveoil.com Website www.greek-extravirginoliveoil.com Email: info@greek-extravirginoliveoil.com Website www.kritikoelaiolado.com Email: info@kritikoelaiolado.com

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΧΥΜΑ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΓΟΥΡΈΛΑΙΟ -ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔO - ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΛΑΜΠΑΝΤΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ - ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝA ΜΠΟΥΚΑΛΙA ΤΩΝ 250 ML - 500 ML - 750 ML - 1 Lt ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΧΥΜΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Τα ελαιόλαδα,μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις των πελατών με τους εξής τρόπους : Με βυτιοφόρα ΙΝΟΧ διεθνών μεταφορών ειδικά για την μεταφορά ελαιολάδου . Σε flexi tank (σε container) ειδικά για την μεταφορά ελαιολάδου. Σε βαρέλια ειδικά για την μεταφορά ελαιολάδου ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Εξάγεται με έκθλιψη των ελιών, οι οποίες πρέπει να συλλέγονται πριν από την τελική τους ωρίμανση, όταν δηλαδή έχουν χρώμα πράσινο-μελιτζανί, καθώς η ποιότητα του λαδιού τους είναι πολύ καλύτερη από αυτήν του λαδιού που εξάγεται από τους τελείως ώριμους καρπούς. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Η οξύτητα που προσδιορίζεται σε ελεύθερα λιπαρά οξέα η οποία όσο μικρότερη είναι τόσο καλύτερα και όταν είναι μικρότερη από 0,8% λέγεται εξαιρετικό παρθένο, εάν είναι από 0,9 μέχρι 2 % λέγεται παρθένο. Το χρώμα έχει σχέση με τις λιποδιαλυτές χρωστικές ουσίες (χλωροφίλη, ξανθοφύλες, καροτίνες κλπ.) για τον Οργανισμό Παρασκευής Υγεινής Διατροφής της Πολιτείας του Ιλλινόι για την σαλάτα το καλύτερο ελαιόλαδο είναι το κίτρινο. Με βάση τον προσδιορισμό των οξειδίων τα υπεροξείδια πρέπει να είναι μικρότερα ή ίσα του 20 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΝΟΣ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Το άρωμα φρούτου ελιάς που σημαίνει ότι δεν έγινε καμία επεξεργασία για την απομάκρυνση δυσάρεστων οσμών και ότι η ελαιοσυλλογή έγινε την κατάλληλη εποχή η δε επεξεργασία του καρπού έγινε με σωστές συνθήκες όπως περιγράφονται στην συνέχεια. Η πίκρα η οποία προέρχεται από την ελαιοπικρίνη και δείχνει ότι ο ελαιόκαρπος δεν ήταν υπερώριμος όταν τον μάζεψαν για ελαιοποίηση. Και το πικάντικο (κάψιμο) που προέρχεται από τα εθαίρια έλαια και άλλες πτητικές ουσίες που βρίσκονται στον ελαιόκαρπο και δείχνει τις ορθές συνθήκες συντήρησης του ελαιολάδου. ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔO Η πιο φυσική κατηγορία ελαιόλαδου με τέλειο άρωμα και γεύση. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8 . Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Φυσικό ελαιόλαδο με ευχάριστη γεύση και οσμή του οποίου η οξύτητα κυμαίνεται έως 2°. ΚΟΙΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Υποβαθμισμένο ελαιόλαδο με οξύτητα κυμαίνεται έως 3,3°. ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΟ ΄Η ΛΑΜΠΑΝΤΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Ακατάλληλο ελαιόλαδο με οξύτητα πάνω από 3,3ο . ΑΠΟΤΕΛΟΥΜΕΝΟ ΑΠΌ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΑ & ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Μίγμα παρθένου και εξευγενισμένου (ραφινέ) ελαιόλαδου. Έχει ευχάριστη γεύση και οσμή, μοναδικό διακριτικό άρωμα ώριμων φρούτων και φρέσκιας ελιάς, χρώμα ανοικτό κιτρινοπράσινο και οξύτητα που δεν ξεπερνά τον 1°. ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ: Λάδι που προέρχεται από την ανάμιξη ραφιναρισμένου πυρηνέλαιου και παρθένου ελαιόλαδου , του οποίου η οξύτητα δεν ξεπερνά το 1ο και τα άλλα χαρακτηριστικά είναι σύμφωνα με αυτά που προβλέπονται για την εν λόγω κατηγορία. Το Πυρηνέλαιο, έχει απαλή, ήπια γεύση. Θεωρείται ιδανικό για τηγάνισμα γιατί αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες. ΑΓΟΥΡΈΛΑΙΟ: Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του πρώτου άγουρου καρπού της ελιάς, έχει πλούσια, φρουτώδη, πικάντικη οσμή αλλά και χαρακτηριστική πικρή γεύση. Διάρκεια ζωής έως 9 μήνες. ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ: Τα αρωματικά ελαιόλαδα χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου. Αρωματίζουν ευχάριστα σαλάτες, ψητά λαχανικά, τυριά, ενώ αποτελούν το «απόλυτο» ντιπ για αρτοσκευάσματα. Περισσότερες πληροφορίες . Τμημα πωλησεων 0030 2811117934 - 0030 6907793443 Ηρακλειο κρητης - Γαζι Website www.cretanextravirginoliveoil.com Email: cretaextraoliveoil@gmail.com Email: info1@cretanextravirginoliveoil.com Website www.kritikoelaiolado.com Email: info2@kritikoelaiolado.com Website www.greek-extravirginoliveoil.com Email info3@greek-extravirginoliveoil.com

Η εταιρεία μας CRETAN EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ τυποποιεί και εμπορεύεται νόστιμο και φρέσκο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο VL premium από τους περίφημους ελαιώνες της Κρήτης. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στην τυποποίηση και την εμπορία του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους πελάτες μας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και να καλωσορίσουμε όσους έχουν τους ίδιους στόχους μαζί μας. Από τα πρώτα βήματα της εταιρείας μας μέχρι σήμερα, προσπαθούμε να προωθήσουμε ένα από τα καλύτερα προϊόντα στην Κρήτη. Με τα θεμελιώδη δυνατά μας, την άριστη ποιότητα του προϊόντος μας, τις άριστες γνώσεις μας για το ελαιόλαδο και τις πιστοποιημένες συνθήκες εργασίας και υγιεινής, ολοκληρώνουμε 8 χρόνια σκληρών και παραγωγικών προσφορών. Κρήτη. VL Κρητικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα μοναδικό ελαιόλαδο με άρωμα και γεύση που δικαίως αξίζει μια θέση στο καθημερινό τραπέζι μας. Κατά τη διάρκεια της παραγωγής της, ακολουθείται η μέθοδος της ψυχρής πίεσης για να εξασφαλιστεί ότι τα πλούσια οργανικά συστατικά της δεν αφαιρούνται ή δεν καταστρέφονται. Περισσότερες πληροφορίες CRETAN EXTRA VIRGIN OLIVE OIL Πειραια Νοταρα 117 Τμημα πωλησεων 0030 2811117934 - 0030 6907793443 Ηρακλειο κρητης - Γαζι Website www.cretanextravirginoliveoil.com Email: cretaextraoliveoil@gmail.com Email: info1@cretanextravirginoliveoil.com Website www.kritikoelaiolado.com Email: info2@kritikoelaiolado.com Website www.greek-extravirginoliveoil.com Email info3@greek-extravirginoliveoil.com